Asiakkaan mielipide kirjoitus: Kevytyrittäjät rakennusalalla, raskas yrittäjyys ainut vaihtoehto.

Kevytyrittäjät rakennusalalla, raskas yrittäjyys ainut vaihtoehto.

Kestämätön tilanne on alkannut työmailla jo muutama vuosi sitten. Kevytyrittäjyys otti suurempaa roolia rakennustyömailla ja siitä muodostuikin uusi käytäntö. Ihmettelin itse kauan milloin vastuisiin ja velvollisuuksiin havahduttaisiin? No se veikin sitten muutaman vuoden ja muutaman vakavan työvoiman hyväksikäyttötapauksen. Rakennusliiton liikehdintä ja sen suositus kevytyrittäjien käytöstä oli käänteentekevä ja on tällä hetkellä saavuttamassa täydellistä täytäntöönpanoa Suomessa. Tällä hetkellä kevytyrittäjillä ei ole asiaa millekkään työmaalle ja hyvä niin, vaikkei kevytyrittäjyys itsessään ole huono Suomen talouskasvulle. 

Kevytyrittäjyys toiminta oli suuri aukko vastuiden ja velvollisuuksien noudattamiseen sekä mahdoton tilanne viranomaisseurannalle. Kevytyrittäjien joukossa oli rautaisia ammattilaisia, joille löytyi joustava malli harjoittaa elinkeinotoimintaa, mutta joukkoon mahtui paljon muutakin. Joukko muita oli usein ulkomaalaista työvoimaa, joilla ei ollut tietoa miten ja millä ehdoilla työtä tehdään. Tätä työvoiman naamiointia lähdettiin kitkemään Suomesta, jotta reilu ja vastuullinen toiminta säilyy rakennusalalla. 

Kevytyrittäjä, osuuskunnan jäsen, toiminimi yrittäjä ja osakeyhtiön omistaja? 

Jotta ollaan kaikki samalla sivulla, käydään läpi termit. Kukaan ei ole ehkä tähän niinkään ottanut kantaa, mutta kevytyrittäjät ovat ohjelmistoasiakkaita. Laskutuspalveluyritykset ovat ohjelmistotuottajia. Teknologia yritysmaailmasta usein termi SaaS toiminta kuvaisi parhaiten laskutuspalveluyrityksiä, joiden asiakkaina on kevytyrittäjät. Kevytyrittäjää ei verottajan ohjeistuksen lisäksi velvoita mikään muu lainsäädäntö tai viranomainen. Tässä kohtaa on hyvä ymmärtää, että laskutuspalveluyritykset ovat usein osakeyhtiömuotoisia ja kevytyrittäjät luonnollisia Matti Meikäläisiä. 

Muutoin perinteistä rakennustoimintaa harjoittavat osakeyhtiöt, osuuskunnat ja toiminimet ovat toimineet jo kauan ennen kevytyrittäjyyden muodostumista. Osakeyhtiöt voivat olla pieniä ja suuria, omistajavetoisia tai hallintovetoisia, jossa omistajat itsekin voivat olla työmaalla töissä. Osuuskuntia on monenkokoisia ja se perustuu osuuskunnan jäsenyyden omistukseen, jossa työtä voi tehdä yrittäjänä tai työsuhteisena riippuen täysin osuuskunnasta ja heidän käytännöistään samoin tavoin kuin osakeyhtiössä sen omistajat. Toiminimet ovat hyvin selkeitä yhden miehen yrityksiä, jossa ammattitaitoa myydään asiakkaille. Jokaista näistä yhdistää selkeät yritysmuodot ja juridiset vastuut ja velvoitteet. 

Keskustelu koskien työsuhteen ja yrittäjän rajanvetoa on ollut kuumaa rakennusalalla. Uudistuva työsopimuslaki tulee antamaan enemmän jalansijaa kokonaisharkinnalle, jossa periaate eri oikeushenkilöistä voidaan sivuuttaa työsuhde-yrittäjä rajanvetotapauksissa. Tämä ei ole kovinkaan kestävää eikä selkeyttä voida saada asialle ainakaan ensimmäiseen 2 vuoteen. Tämän vuoksi tulisikin keskittyä työstä sopimiseen, yrittäjän riskiin sekä yrittäjän tuottoon, jossa voidaan selkeästi todeta, että onko kyseessä työsuhde vai yrittäjyys. 

Haastavaa asiasta kuitenkin tekee vallitseva epätietoisuus sekä perinpohjainen ymmärrys yritysmuodoista. Esimerkiksi, osakeyhtiön omistaja sekä osuuskunnan jäsen ovat juridisesti erittäin samanlaisessa asemassa, kuitenkin asiakas voi todeta perustuen tuntemattomuuteen osakeyhtiön vaikka työtä tehdään tosiasiallisesti aivan samalla tavalla. Tästä johtuen, rakennusalalla tulisi vallata samanlainen avoimuuden ja keskustelun ilmapiiri, kuten monilla muilla toimialoilla on Suomessa onnistuttu.

Mitä nyt tapahtuu rakennustyömailla, jossa käytettiin kevytyrittäjiä?  

Erittäin valistunut arvio on, että joukko rautaisia ammattilaisia hakeutuu osuuskuntiin jäseniksi tai perustaa oman osakeyhtiön, joka on taas erittäin resurssi ja investointi raskas muoto. Tämä muu joukko, joka yrittää löytää oikotien onneen rakennusalalla löytää helpoimman ratkaisun toiminimiyrittäjyydestä, sillä laskutuspalveluyritykset ovat alkaneet tarjoamaan toiminimiyrittäjä mallia. Edelleen samat ongelmakohdat löytyvät eikä työvoiman hyväksikäyttötapauksilta voida välttyä. Soppa on tässä kohtaa valmis.

Näenkin, ratkaisuna käyttää vastuullisia osakeyhtiöitä sekä osuuskunta-yrittäjiä, jossa sävelet ovat selvät ja voidaan aina tehdä viranomaisvalvontaa. Tämä selkeyttää sekä antaa silti joustavuuden rakennusalalle kunnioittaen yrittäjyyden eri muotoja. On hyvä muistaa, että yrittäjyys on silti Suomen selkäranka ja sen syrjiminen muodossa tai toisessa ei ole kestävää. 

Yhteenveto
Summa summarum, Rakennusliitto on tehnyt erittäin aiheellisen suosituksen kevytyrittäjien käytöstä. Positiivisena asiana on myös, että suurimmat pääurakoitsijat ovat ottaneet asian haltuunsa erittäin aktiivisesti. Haasteena näen, että mitä tapahtuu yritysmuodoille, jotka ovat olleet hyväksyttyjä ennen kevytyrittäjä muodon ilmaantumista, kuten osuuskuntayrittäjyys ja miten voimme varmistua ettei alihankintaketjussa jatku piilotetut hyväksikäyttötapaukset toiminimimuotoisessa toiminnassa, sillä siltä se saatta jo nyt haiskahtaa. 

On todettava viimeiseksi asiaksi, että rakennusala on hiipumassa ja vaikeat ajat ovat edessä. Vastuullinen toiminta ja velvotteista kiinni pitäminen on tärkeää, mutta elintärkeää on tukea yrittäjyyttä tehtiinpä sitä rakennusalalla tai muilla aloilla. Eurowork on osuuskunta, joka tukee yrittäjyyttä ja toimintamalliltaan pyrkii edesauttamaan sen jäsenien toimintaa.


Eurowork, Katariina Komulainen

Seuraava
Seuraava

Viestintä alusta yli 5000 rakentajan käyttöön Suomessa.